vrijdag 26 augustus 2011

Ding 15 Eindevaluatie

Het laatste CODA DING is bereikt. Maar de ontwikkelingen binnen de Social Media gaan gewoon door. Ook de sneaky dingen, zoals de social advertisements. Niet alleen bij LinkedIn, maar ook Google, Facebook en Twitter vernieuwen hun sites, zodat deze steeds meer op de persoon worden toegespitst en dan met name op het gebied van persoonlijke voorkeuren. Hieraan worden vervolgens advertenties gekoppeld, of zoekacties aangepast. Je moet diep graven om deze instellingen te kunnen veranderen.
Ik vond van de CODA Dingen cursus de Aquabrowser, Auteursrecht en plagiaat, Wiki's en Linkedin het meest interessant, ook voor het werk binnen CODA. De overige onderwerpen zullen in de toekomst ook nog wel van pas komen, maar zijn minder professioneel van belang.
Zodra de ontwikkelingen op deze terreinen weer een stap verder zijn, zal ik graag weer aan een vervolgcursus deelnemen. Natuurlijk zal ik zelf ook zoveel mogelijk nieuws blijven volgen. Zie bijvoorbeeld: http://www.virtueelplatform.nl/#3413.
Nog even samenvattend zijn de volgende CODA Dingen de revue gepasseerd:
- Ding 1: maak je eigen weblog: voor het bloggen maak je een account aan en m.b.v diverse sjablonen kun je een persoonlijk tintje hieraan geven.
- Ding 2: veiligheid en privacy op internet: hiermee is het slecht gesteld, zoals ook uit Ding 14 zal blijken.
- Ding 3: RSS en Netvibes: een snelle manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar door de veelheid ervan wordt het al snel onoverzichtelijk en/of tijdrovend om te bekijken.
- Ding 4: online foto's: plaatsen van foto's op hostingsites zoals Flickr en Picasa: leuk om alvast reisbestemmingen te bekijken en je eigen bedrijf in de picture te krijgen.
- Ding 5: Flickr verder ontdekken en online foto's bewerken: hiervoor zijn meer dan genoeg online programma's te gebruiken. Zelf gebruik ik liever Photoshop.
- Ding 6: Twitter: realtime het nieuws volgen op allerlei vooraf ingestelde interessegebieden.
- Ding 7: social bookmarking en Delicious: importeren en delen van bookmarks kan nuttig zijn als je de juiste tags kunt vinden.
- Ding 8: sociale netwerken: Hyves en Facebook: veel geklets, weinig wol.
- Ding 9: Wiki's: vaak accuraat en interessant, moet wel to the point zijn.
- Ding 10: online kantoortoepassingen: Google Docs loopt te vaak vast om betrouwbaar mee te kunnen werken. Niet te gebruiken voor 'gevoelige' informatie, want online te doorzoeken.
- Ding 11: podcasts en video: online audio en video beluisteren / bekijken. ook leuk voor CODA.
- Ding 12: de aquabrowser: via My Discoveries kun je persoonlijke tags koppelen aan media in de bibliotheekcatalogus, die vervolgens door anderen kunnen worden bekeken.
- Ding 13: auteursrecht en plagiaat: pas op bij het klakkeloos kopiƫren en plaatsen van o.a. foto's op internet. Via Creative Commons is dit goed geregeld.
- Ding 14: misbruik gegevens op LinkedIn voorkomen: via het weghalen van vinkjes bij bepaalde diep weggestopte instellingen kun je voorkomen dat je profiel voor advertentiedoeleinden wordt gebruikt. Dit wordt ook bij Facebook en andere 'sociale' media steeds meer gedaan.

Rest mij nog de coach te bedanken voor alle tijd en inzet gedurende deze cursus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten